18 January 2017
Om menn skal satse på en lederstilling, synes han det er best om kona jobber deltid og tar større ansvar for barn og hjem. Om kvinner vil satse på samme lederstilling mener hun det er viktig at de deler likt på ansvaret hjemme. At mannen trapper ned i stilling, melder de ikke inn som et kriterium.
Den ferske rapporten - topplederbarometeret utført av forsker Sigtona Halrynjo, som ble lagt frem under NEWs samling om kvinner og lederskap fredag på Strand Hotel Fevik, viste urovekkende mange holdninger som kan være årsaker til at mange kvinner ikke klatrer i den samme karrierestigen som menn. En av dem er at de ofte tar et større ansvar for familien, og av den grunn ikke mener de har kapasitet til en lederstilling.
- Holdningene til lederstillinger må endres. Stillingsannonsene til lederstillingene etterspør en med superkrefter, kommenteres det fra publikum.
Mens menn leser stillingsannonsens innhold med en formening om at det han ikke kan, kan han lære seg, er holdningen blant mange kvinner at de må beherske alle punktene i annonsen veldig godt før de kan søke på en slik stilling.
Hilde Brunvand Nordvik, administrerende direktør ved Saint-Gobain CS, skiller seg fra det rapporten viser. Hun har alltid sett på seg selv som en som klarer å både lede - og samtidig ha familie.
- Jeg mener det er ideelt med en lederstilling når barna er små. De legger seg klokken syv - og da er det mange timer igjen av kvelden hvor du kan få jobbet litt, mener Nordvik.
Hun synes det er synd at mange ikke griper muligheten til å ta en topplederstilling på grunnlag av at de må ta seg av familien. Selv har hun alltid vært bevisst på å jobbe 100% - for med en gang du går ned til deltid, faller det meste av husarbeidet på den som jobber redusert.
Hilde Brunvand Nordvik ble i 2016 Årets kvinnelige leder på Sørlandet.
Les mer om Hilde Brunvand Nordvik
- Hva er den ideelle alderen for en kvinne å ta en topplederstilling? Vi har jo fortsatt mange år igjen etter 40, vi trenger ikke å bli lede med en gang, sier Colleen Delane Skipsrud, Marketing Director hos NOV, i samtale med Eyde-klyngens daglige leder, Helene Falch Fladmark og leder av Elkems forskningstekniske senter, Gro Eide.
De samtalte om hvordan NEW har vært med på å påvirke kvinner i NODE og Eyde-klyngen - og på Sørlandet for øvrig.
- Jeg synes vi har oppnådd veldig mye, sier Delane Skipsrud, som sammen med Falch Fladmark var initiativtakerne til å starte NEW for seks år siden. Idéen til NEW kom da de oppdaget hvor få kvinner som var i bransjen – og spesielt i lederstillinger. Det var behov for en arena å treffes på, hvor både utfordringer og erfaringer kunne deles.
Neste generasjon er vokst opp etter den digitale revolusjonen, og har andre kvaliteter enn generasjonen som leder nå. Samtidig har arbeidslivet endret seg. Hvordan NEW skal forbedre seg - og endre seg for å møte dette ble også et tema å følge opp i NEWs videre arbeid.
Er du interessert i å være med på å påvirke neste generasjon, bli med på NEW Workshop 18.januar!
KAN - Kompetansenett Agder var også godt tilstede under samlingen. Nestleder Tone Nævestad (bildet) og leder Tone Flovik fortalte om KANs mange samlinger og kurs med vekt på kompetanseheving, karriereutvikling, motivasjon og synliggjøring. Flovik viste også til hvor viktig det er å hele tiden være på vakt for å passe på at de beste kvinnelige kandidatene er med i utvelgelsen ti topplederstillinger.