13 September 2018
I helt ukjent farvann er de ikke, selv om de 32 mentorene og protesjeene sporty stilte opp på bildet i en båt på brygga i Lillesand. Men i samme båt, det er de bokstavelig talt, når de nå de neste 18 månedene skal jobbe med lederutvikling.
Han meldte seg derfor på NEW Mentor for å få en god mentor å lene seg på. En som kunne hjelpe ham med å bedre kommunisere og gjøre seg forstått i ledergruppen. En som kunne veilede ham til å tenke strategisk.
- Jeg ønsker større selvinnsikt, presiserer Jørgensen.
Mentoren hans er fra Glencore.
- Jeg kommer til å spille med åpne kort. Sitter han på den erfaringen jeg trenger, føler jeg at jeg har fått mye, sier Jørgensen.
Daljeet Kaur er også meldt på som protesjé. Selv om hun har bodd 20 år i Norge og jobbet 11 år i MHWirth, føler hun fortsatt at både kjønn og kulturbakgrunn jobber mot henne i arbeidslivet.
Hun smiler litt oppgitt når hun snakker om det. Den gang hun ble henvist til kantina på en oljerigg der hun skulle ha et jobbmøte. De så en mørkhudet kvinne og tenkte instinktivt at hun skulle jobbe i kantina. Det er slike fordommer sivilingeniøren Daljeet håper blir mer og mer visket ut av samfunnet. Men slike episoder har hun ikke opplevd på MHWirth.
I mentorprogrammet er hun det som kalles protesjé. Altså den som skal lære av en mentor gjennom flere møter hvor de sparrer og tar opp utfordringer og problemstillinger. Mentoren hennes er Rolf Sørbø fra Elkem.
De 16 mentorene har alle ulike erfaringer å dele med de 16 protesjeene. De har også ulike roller de kan ha for protesjeen. Roller de kan veksle mellom. De kan være coach, kritisk venn, guide, nettverkbygger, rådgiver eller lytter. Det viktigste er at de setter av tid til å lytte til den protesjeen de har fått. Det er protesjeen som skal utvikle seg. I et forhold som skal bære preg av likeverd. Det skal ikke være et "erfaringstyranni" hvor mentoren belærer protesjeen.
- Legg hvem du er på bordet. Da vil du få mer ut av det, for det kommer til å være situasjoner av privat sfære i løpet av disse 18 månedene. Da er det viktig å være der som en tillitsperson og støtte. Og tørre å stille krav, sier mentor Sven Lasse Buvarp til protesjeene.
Mentor Tor Eide støtter seg til dette, og tilføyer: - Om jeg kan være med på å gjøre et menneske til et bedre menneske enn det var i går, så har jeg gjort en jobb. Det er viktig å være lyttende hele tiden. Vi må tenke på at vi skal ha to ører og en munn.
Gjennom NEW Mentor ønsker NEW å sikre tilgang på dyktige ledere av begge kjønn for industrien i vår region ved å utvikle ledertalenter og utfordre toppledere. Bedriftene som bidrar med deltagere inn i programmet skal oppleve at deltakerne utvider sine profesjonelle og personlige nettverk, og at talenter bevares og erfarne ledere blir dyktigere. Coach ved programmet er Håkon Øgaard ved CR-Group.
Artikkel i Lister24: